X-rayselectie

Sneltoets

Selectie

Basisgereedschappen

X

Deze modus werkt alleen wanneer Gebruik GDI+ is aangevinkt in de categorie ‘Weergave’ van de Vectorworksvoorkeuren. (Zie Voorkeuren Vectorworks: Categorie Weergave voor meer informatie over deze instelling.)

Een 2D-object in 2D/Planaanzicht met een vulling bedekt andere objecten die zich eronder bevinden, zowel op dezelfde ontwerplaag als op andere zichtbare ontwerplagen. In een 3D-weergave bedekken of ‘verbergen’ gerenderde objecten de objecten die er achter liggen. Om deze verborgen objecten te kunnen zien en te selecteren, kan je de X-rayselectie gebruiken. Zodra je de eraan toegekende toets indrukt, worden in 2D/Planaanzicht alle 2D-objecten met een vulling semi-transparant. In een gerenderde 3D-weergave creëert deze toets een gebied rond de aanwijzer waarin je de objecten achter het ondoorzichtige object kan bekijken in Draadstructuur, alsof je ernaar zou kijken doorheen een Röntgen-bril.

Dit is een handige manier om objecten te selecteren zonder over te hoeven schakelen naar de rendermethode Draadstructuur.

Behalve het gereedschap Selectie, maken ook andere gereedschappen gebruik van de X-ray-modus om te kunnen selecteren, zoals bijvoorbeeld Pipet, Zichtbaarheid en Selecteer soortgelijke.

Om objecten te zien en te selecteren met de X-raymodus:

Activeer het gereedschap en de methode.

Houd de B-toets ingedrukt. Alle 2D-objecten die een vulling hebben, worden nu semi-transparant. De weergave van hun omtreklijnen wijzigt niet.

De sneltoets voor X-raymodus kunt u aanpassen in het dialoogvenster ‘Bewerk de actieve werkomgeving’ (zie Speciale sneltoetsen bewerken). De dekkingsgraad van de vlakvulling zoals toegepast in de X-raymodus kunt u aanpassen in het dialoogvenster ‘Instellingen grafische onderdelen’ (zie Instellingen grafische onderdelen).

Om meerdere onderliggende objecten te selecteren, houdt u de shifttoets ingedrukt, terwijl je op de objecten klikt. Merk op dat je hierbij op de omtreklijnen moet klikken, eerder dan op de vlakvullingen zelf.

Laat de toets los om de X-ray-modus te beëindigen.

Selectie- en voorselectie-indicatoren

Objecten selecteren

Het Selectiegereedschap

Selecteer samenvallende objecten